De eerste en belangrijkste voeding voor het kalf is de biest van de koe. Biest is enorm belangrijk voor het opbouwen van een goed afweersysteem van het kalf en dus van uw latere melkkoe. Kwalitatieve biest tijdens de eerste levensuren heeft een positieve invloed op de groei en ontwikkeling van het kalf, daarnaast verlaagt het de kans op kalverdiarree. Bij biest draait het allemaal om de juiste kwaliteit. Maar wat houdt dit in en waarom is dit zo belangrijk? U leest het hier.
Het belang van biest van de koe
Een kalf wordt zonder antistoffen geboren. Deze antistoffen, om ziektes te bestrijden, krijgt het kalf binnen via de biest van de koe. Het eerste levensuur is het meest belangrijk, omdat in dit uur het kalf de meeste antistoffen opneemt via de lebmaag. Dit komt door:
- De hoge zuurgraad in de lebmaag waardoor de antistoffen niet worden afgebroken.
- De openingen in de darmwand die antistoffen doorlaten voor een goede opname.
In het eerste uur absorbeert het kalf op deze wijze de meeste antistoffen. Deze opname neemt per uur af en in de eerste vier levensuren neemt het kalf de meeste antistoffen op vanuit de darm naar de bloedbaan. Na vier uur neemt de opname drastisch af doordat de openingen in de darmwand gaan sluiten. Na 24 uur worden er bijna geen antistoffen meer opgenomen in het bloed.
De gevolgen van biest van onvoldoende kwaliteit
Wanneer het kalf onvoldoende antistoffen binnenkrijgt, kan het zichzelf niet beschermen tegen bacteriën en virussen. Deze ziekteverwekkers kunnen zorgen voor diarree bij kalveren. Zo zorgen bacteriën als E-coli, difterie en salmonella en virussen zoals het Rotavirus en coronavirus voor kalverdiarree. Wanneer kalveren te weinig antistoffen hebben om deze ziektes te bestrijden, kunnen ze door de lage weerstand hieraan sterven. Kalversterfte kan voorkomen worden door de biestvoorziening te verbeteren.
Wat is biest?
Wat is biest van de koe? Nadat een koe heeft afgekalfd, gaat zij melk geven. De eerste melk die de koe geeft, noemen we biest. Biest bevat een hoog percentage antistoffen en voedingsstoffen zoals mineralen, vetten, energie en vitaminen. De dragers van de antistoffen zijn eiwitmoleculen en deze noemen we ook wel IgG (immunoglobuline). Immunoglobuline is zeer belangrijk voor het immuunsysteem van het kalf. Door deze antistoffen kunnen de darmen en longen van het kalf infecties bestrijden. De tweede keer dat de koe biest geeft, is de concentratie van IgG’s al gehalveerd. Wilt u erachter komen of de kwaliteit van de biest voldoende is, met genoeg IgG’s, om te voeren? Bekijk dan onze kennispagina ‘De kwaliteit van biest'.
Droogstandsperiode heeft invloed
Een goede kwaliteit van de biest begint al bij het droogzetten van de koe. Dit houdt in dat de kwaliteit van de droogstandsperiode invloed heeft op de kwaliteit van de biest. Wilt u meer informatie over het droogzetten van melkvee? Bekijk dan onze informatiepagina: 'Droogzetten'.