Wolven verjagen? Gebruik een afrastering

De terugkeer van de wolf is een veelbesproken onderwerp. En ook in Nederland wordt de wolf op steeds meer plekken gespot. Dit brengt risico’s met zich mee voor dierenhouders, want waar wolven leven worden helaas ook dieren gedood. Dit risico moet natuurlijk zoveel mogelijk beperkt worden. Maar hoe kunt u wolven verjagen of weren? Het plaatsen van een goede afrastering is hier het antwoord op!

De wolf, het grootste roofdier op het land

Wolven leven in roedels, gemiddeld bestaat een groep uit vier tot tien dieren (wat kan uitgroeien tot grotere groepen). Maar ze kunnen ook samenleven in koppels van twee. Omdat de wolf meestal met de roedel jaagt, kunnen ze grotere prooien aan dan wanneer zij alleen zijn. Wolven zijn vleeseters en eten muizen, ratten, bevers, maar richten zich met name op groter, hoefachtig wild. Hier vallen zwijnen, edelherten, geiten, schapen, paarden en runderen onder. 

Vaak volgen ze enkele dagen een kudde dieren zodat zij goed kunnen observeren om te zien of er een zwakker dier bij zit. Bij voorkeur kiest de wolf de zwakkere dieren, de jonge en oudere dieren. Vervolgens jagen zij net zolang totdat ze een mogelijkheid zien om aan te vallen. De wolf is overdag actief, maar op plaatsen waar veel (menselijke) activiteiten zijn kiezen zij ervoor om in de nacht actief te zijn. 

De wolf in Nederland

Inmiddels is de wolf in meerdere gebieden in Nederland definitief gevestigd en is het een beschermde diersoort. Er is er veel overlast door aanvallen op verschillende dieren. Zeker wanneer deze onbeschermd zijn door geen, of een slecht werend raster.   

Een slim dier

De wolf is een slim dier welke de hele afrastering zal inspecteren om te kijken of er een mogelijkheid is om binnen het raster te komen. Het dier zal van nature niet over een omheining heen springen. Wel kan een wolf goed graven en klimmen en heeft het de voorkeur om onder een omheining door te gaan.  

Hoe ziet een wolvenafrastering er uit?

Een wolfwerend raster werkt alleen wanneer de juiste raster  materialen gebruikt worden in combinatie met een goed functionerend schrikdraadapparaat. Om wolven te weren van uw land heeft u specifieke raster materialen nodig. Er zijn twee type rasters: een permanente afrastering of een tijdelijke/verplaatsbare afrastering.

Plaatsing van een permanent raster

Een permanent raster heeft een lange levensduur en kan niet verplaatst worden. Waarbij de keuze in materialen zoals palen en geleiders essentieel is voor een lange levensduur.

Plaats het wolfwerend raster aan de buitenkant van het raster wat u gebruikt voor uw eigen dieren. 

Het advies is om te beginnen met een 0 draad. Deze graaft u in tot een max. van 10 centimeter. Plaats vervolgens meerdere draden boven elkaar met een tussenruimte van 20 centimeter. Waarvan het onderste draad op 15 centimeter tot een hoogte van 120 centimeter.  In combinatie met een zeer krachtig schrikdraadapparaat, zorgt dit ervoor dat er een zeer krachtig magnetisch veld rond het raster wordt gecreëerd. Hierdoor wordt de spanning tot op wel 15 centimeter afstand gevoeld door de wolf, wat ze zal afschrikken.

Daarnaast is het advies om de bovenste twee draden creëren als + en – (hierdoor wordt één draad apart  geaard). Wanneer de wolf geleerd heeft van zijn soortgenoten om over het  raster te springen krijgt het dan alsnog een flinke tik en krijgt het geen kans om binnen het raster te dringen.

Plaatsing van het tijdelijk raster

Een tijdelijke afrastering wordt vaak verplaatst of aan het einde van het weideseizoen weer afgebroken. Hier wordt vaak gekozen voor wolfwerende netten of een op- en afrol systeem welke wordt geplaatst op een quad zodat u makkelijk alle materialen mee kunt nemen, verplaatsen of opruimen.  

Door het plaatsen van een blauw lint  in de bovenste geleider is de zichtbaarheid optimaal voor de wolf wanneer het donker is. Deze blauwe kleur is s’nachts beter zichtbaar voor de wolf en ander wild.

Wolf-upgradekit

Een standaard schapennet heeft een hoogte van 90 centimeter; om de wolf buiten te houden is een net van 120 centimeter hoog nodig. Door een bestaand net te verhogen met een extra blauw lint en nieuwe palen, kunt u uw huidige net op een duurzame manier hergebruiken. Op deze manier heeft u een snelle, duurzame, betaalbare en praktische oplossing.

Gebruik van een schikdraadapparaat

Daarnaast is het gebruik van een krachtig schrikdraadapparaat aanbevolen. Als u gaat meten op de geleiders door middel van een tester moet er minimaal 4,5 kV stroom op de draden staan. Maar het liefst meer.

Het is belangrijk om regelmatig uw afrastering te testen op kortsluiting. Let hierbij op gras-groei, slaphangende draden of takken van struiken en bomen welke op de afrastering terecht komen. Ook kunnen reeën veel schade aanrichten aan uw afrastering. 

De nieuwe generatie schrikdraadapparaten zijn voorzien van een app functie, waardoor u snel en gemakkelijk uw afrastering 24 uur per dag in de gaten kunt houden (mits er Wi-Fi binnen bereik is van het schrikdraadapparaat).

Een goed raster; geen garantie maar wel het beste afweersysteem 

Wij geloven erin dat als u alles via de juiste manier installeert en een goed schrikdraadapparaat installeert u zeker de wolf uit uw kudde kunt weghouden. De voorwaarde is natuurlijk wel dat u regelmatig uw afrastering checkt. 

Tot op de dag van vandaag komen er steeds meer aanvallen door wolven in Nederland voor. In steeds meer provincies worden inmiddels vergoedingen verstrekt voor een wolfwerend raster (Tip: controleer dit via de website van uw provincie). Wij bieden vrijblijvend professioneel advies en kunnen u, samen met een externe partij, helpen bij het plaatsen van een raster. Bij de rasters die wij tot nu toe hebben geplaatst, is er tot op heden geen overlast van wolven meer geweest.

Een vraag? Stel hem aan Ruud 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit kennisartikel? Wilt u meer weten over onze mogelijkheden op dit gebied of wilt u advies? Neem dan contact op met Ruud, hij is onze productspecialist op het gebied van land en vee. Ruud voorziet u graag van onderbouwd advies in uw situatie. 

Neem contact op met Ruud via het telefoonnummer 050-5414311 of via r.kooijinga@btndehaas.nl.

Hij staat graag voor u klaar om u te woord te staan en u verder te helpen.