Hoeveel toxines heeft u in de kuil?
Mycotoxines zijn gifstoffen die in het ruwvoer van uw koeien kunnen zitten. In bijna alle kuilen zitten mycotoxines, echter varieert de hoeveelheid toxines die in de kuil zitten. Een te grote hoeveelheid toxines kan leiden tot gezondheidsrisico’s bij melkvee. De teelt, het oogsten en het conserveren bepalen de hoeveelheid toxines in uw kuil.
Er bestaan verschillende mycotoxinen die in de kuil voor kunnen komen, schimmels zoals Aspergillus, Penicillium en Fusarium kunnen die giftige stoffen produceren. Zo produceert Fusarium tijdens de teelt van het gewas de stoffen nivalenol (NIV), zeararlenon (ZEA) en deoxynivalenol (DON).
Wat is het gevolg van toxines?
Verschillende toxines hebben verschillende gevolgen voor uw vee.
Zararalenon
De stof zeararlenon (ZEA) kan tot vruchtbaarheidsgevolgen leiden bij melkvee.
Andere giftstoffen
De andere gifstoffen beïnvloeden het afweersysteem en de weerstand van een koe. Door een lagere weerstand en slechtere afweersysteem zijn uw koeien vatbaarder voor infecties en ziekten. Wat uiteindelijk grote gevolgen en hoge kosten met zich mee brengt.
Symptomen van koeien die last hebben van overmatige hoeveelheid toxines zijn verteringsproblemen, uierontsteking, klauwproblemen en gewrichtsontstekingen, verlaagde melkproductie, doffe koeien en onverklaarbare infecties.
Voorkomen van gezondheidsproblemen
Voorkomen van problemen is beter dan het genezen van gevolgen. Met zeoliet van BTN de Haas bindt u toxines en overtollig ammoniak in de vertering van uw melkvee. Dit natuurlijke product zorgt dat de mycotoxines gebonden worden en deze onschadelijk zijn, hierdoor voorkomt u gezondheidsproblemen. Daarnaast zal de vertering beter verlopen en zal er een betere voer efficiëntie ervaren worden.
Pensbuffering
Naast toxines is (subklinische) pensverzuring een probleem wat niet onderschat moet worden. Door het vrijkomen van vluchtige vetzuren daalt de pH in de pens. Door de zuurdere omstandigheid zullen pensbacteriën dood gaan en hierdoor gaat er een fysieuze cirkel naar beneden. Litho’Perf is 100% Lithothamnium en buffert de pens uitstekend. Uit onderzoek is gebleken dat lithothamnium de pens effectiever buffert dan een natriumbicarbonaat. Tevens zit er tot wel 30% beschikbaar calcium in wat belangrijk is voor een goede bot en spierkwaliteit.
ZeLitho, het beste van beide producten
ZeLitho is een mix van Zeoliet en Litho’Perf. Hierdoor heeft het product de eigenschap om toxines en overtollig ammoniak te binden en daarnaast de pens te bufferen. Een absolute combinatie die zorgt voor gezonde en vitale dieren.
Wij adviseren 150 tot 250 gram ZeLitho per dier per dag, afhankelijk van de hoeveelheid toxines en kans op pensverzuring. Maar ook is het mogelijk om Zeoliet en Litho’Perf afzonderlijk te voeren om zo afzonderlijk te sturen op pensverzuring of mycotoxinen. Bekijk hier de producten ZeLitho, zeoliet en Litho’Perf
De kosten voor ZeLitho komt op 0,07 tot 0,12 cent per dier per dag bij een gift van 150 tot 250 gram ZeLitho. Mocht u meer advies willen dan kunt u contact opnemen met een van onze specialisten.
Bekijk de
en voor een pensbuffer en toxinebinder met aanvullende kruiden die zorgen voor een verbeterde weerstand en sterk immuunsysteem.