Waterkwaliteit in de varkensstal

Laten we voor dit thema eens met een vraag beginnen; durft u een glas water bij een willekeurige drinknippel van een van uw hokken in te tappen en deze zonder twijfel achterover te slaan? De kans is groot dat u nu “Nee” antwoord, of op zijn minst uzelf achter de oren krabt. Waarom? We zetten onze dieren dit water toch wel voor?

Er zijn verschillende knelpunten die invloed hebben op de waterkwaliteit voor drinkwater van varkens. Stilstaand water in steekleidingenen, diverse diameters leidingen, haakse bochten, buffertanks en temperatuurschommelingen kunnen een negatieve invloed hebben. Zij kunnen de waterkwaliteit verlagen of zelfs een biofilm ontwikkelen!

Op een varkensbedrijf is de drinkwaterkwaliteit van groot belang voor de gezondheid en het welzijn van varkens. Varkens hebben onbeperkt toegang tot drinkwater nodig om te kunnen voldoen aan hun basisbehoeften. Dit is belangrijk om hun vochtbalans op peil te houden en hun stofwisseling te ondersteunen. In dit artikel zullen we de rol van drinkwaterkwaliteit in de varkenshouderij onderzoeken. We benadrukkende belangen van een goede drinkwaterkwaliteit essentieel is voor de gezondheid en prestaties van varkens.

Een gezond varken heeft goed drinkwater nodig

Allereerst is drinkwater van invloed op de gezondheid van varkens. Schoon en veilig drinkwater is essentieel om te voorkomen dat varkens ziektes oplopen. Varkens zijn gevoelig voor verschillende ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen en parasieten, die zich kunnen verspreiden via verontreinigd drinkwater. Slechte drinkwaterkwaliteit kan ook leiden tot diarree, uitdroging, verminderde groei en andere gezondheidsproblemen bij varkens, wat resulteert in verminderde dierwelzijn en economische tegenvallers voor varkenshouders.

Drinkwater is nodig voor voeropname

Ten tweede heeft drinkwaterkwaliteit invloed op de voeropname en voederconversie van (vlees)varkens. Varkens hebben voldoende water nodig om voer te kunnen verteren en de voedingsstoffen uit het voer op te nemen. Verontreinigd drinkwater kan de voeropname en voederconversie van varkens verminderen, wat resulteert in een verminderde groei en prestaties. Dit kan leiden tot verlies van gewicht, en hogere voerkosten voor varkenshouders.

Vruchtbaarheid en reproductie

Ten derde heeft drinkwaterkwaliteit invloed op de reproductie van varkens. Vruchtbaarheid en reproductie zijn belangrijke aspecten in de varkenshouderij. Verontreinigd drinkwater kan de vruchtbaarheid van varkens negatief beïnvloeden, zoals verminderde vruchtbaarheid, lagere geboortegewichten en een verhoogde uitval van biggen. Dit kan leiden tot verminderde productiviteit en winstgevendheid voor varkenshouders.

Waterkwaliteit waarborgen

Het is belangrijk dat de kwaliteit van het drinkwater en de voorziening geborgd zijn. Zorg ervoor dat varkens te allen tijde toegang hebben tot voldoende schoon drinkwater.

Controleer regelmatig of de drinknippels goed werken én dat er voldoende waterdruk is om ervoor te zorgen dat alle varkens voldoende water kunnen drinken. Zie onderstaande tabel als leidraad voor het controleren van de gewenste debieten (afgifte) voor drinknippels per diergroep. 

  Waterbehoefte (Liter/dier/dag)
Debiet drinknippel
(l/min)
Kraamzeugen 15 + 1,5 per big 2-4
Drachtige zeugen 8-15 1-2,2
Vleesvarkens > 20 kg 2-4 1-1,5
Vleesvarkens > 50 kg 5-8 1-1,5
Vleesvarkens > 100 kg 8-12 1-1,5
Gespeende biggen > 10 kg 1-2 0,5-0,8
Niet-gespeende biggen > 5 kg 0,7 0,3-0,5
Beren 10-15 1-2,2

Het waarborgen van de waterkwaliteit voor varkens is van groot belang om hun gezondheid en welzijn te bevorderen.

Hier zijn enkele belangrijke stappen om de waterkwaliteit voor varkens te waarborgen:

  • Voer regelmatig controle op watermonsters uit om de kwaliteit van het drinkwater te controleren. Test op parameters zoals pH, hardheid, ammoniak, nitraat, nitriet en bacteriële besmetting. Dit kan helpen bij het identificeren van eventuele verontreinigingen of afwijkingen in de waterkwaliteit. Een laboratorium kan een dergelijke analyse eenvoudig voor u uitvoeren. 
  • Implementeer geschikte waterbehandelingssystemen, zoals filtering, ontsmetting of ontijzering, om de waterkwaliteit te verbeteren. Gebruik hierbij bijvoorbeeld CID LINES Cid Clean reinigingsmiddel in combinatie met Doseerpomp Dosatron.
  • Zorg voor regelmatig onderhoud en reiniging van drinkwatersystemen, inclusief waterleidingen, drinknippels en drinkbakken.
  • Vermijd vervuiling door mest, voer, vuil of andere verontreinigingen. Reinig drinkbakken regelmatig en zorg voor voldoende drinknippels om concurrentie tussen varkens te minimaliseren.
  • Voorkom stilstand van water. Vermijd het laten staan van water in drinkbakken of leidingen, omdat dit kan leiden tot bacteriële groei en verontreiniging van het drinkwater. Zorg voor een goede doorstroming van water en spoel drinkbakken en leidingen regelmatig door. 
    Als u water opslaat voor gebruik in het drinkwatersysteem of voor de brijvoerinstallatie, zorg dan voor geschikte opslagfaciliteiten om verontreiniging te voorkomen. Opslagtanks of -vaten moeten schoon en goed afgedicht zijn om verontreiniging van buitenaf te voorkomen. Gebruik bij voorkeur ook een UV-lamp in de tank om bacterie/algengroei te voorkomen .
  • Train personeel. Zorg ervoor dat alle medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de verzorging van varkens op de hoogte zijn van het belang van waterkwaliteit en de juiste procedures voor het waarborgen ervan. Train ze in het herkennen van tekenen van vervuild water en hoe zij kunnen handelen indien nodig.

Dorst gekregen?

Terug naar de beginvraag. Bent u na het lezen van dit artikel overtuigd van de kwaliteit van uw drinkwater voor de varkens en zou u zonder zorgen meedrinken? Of is er nog ruimte om de kwaliteit van drinkwater te optimaliseren? Water… Vaak het vergeten nutriënt, is van levensbelang, voor mens en dier!

Een vraag? Stel hem aan Lars 

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit kennisartikel, wilt u advies of heeft u vragen over ons assortiment voor de varkenshouderij? Dan staat onze productspecialist Lars voor u klaar. Met ruim 20 jaar ervaring in de Nederlandse varkenshouderij is hij onze expert op dit gebied. 

Voor vragen met betrekking tot ons varkensassortiment kunt u contact opnemen met Lars via het telefoonnummer 050-5414311, rechtstreeks via 06-81377858 of via L.Wijntje@btndehaas.nl.

Hij staat klaar om u te woord te staan en u verder te helpen.