Het wordt vaak genoemd: het belang van schoon en vers drinkwater voor een koe, daarom dit kennisartikel met enkele tips en adviezen over de watervoorziening.
Watervoorziening in de stal
We beginnen in de stal. Een aantal punten zijn hierbij erg belangrijk: voldoende drinkpunten, voldoende waterdruk en er dient altijd schoon, vers en lekker water aanwezig te zijn. Zo houden we als vuistregel aan om voor elke koe 7 centimeter waterbak ruimte te hebben.
Plaatsing en hoeveelheid waterbakken
Het is raadzaam om waterbakken verdeeld door de stal te plaatsen. Zo hebben koeien met een lagere rang in de stal ook voldoende rust en ruimte om te kunnen drinken. Het is ideaal om waterbakken te hebben waarin een watervoorraad aanwezig is. Wanneer een waterbak minimaal 7 centimeter diep is kan de koe haar bek in het water doen en zo gemakkelijker water drinken.
Gemiddelde hoeveelheid water per koe
Gemiddeld drinkt een koe tussen de 100 en 150 liter water per dag, het drinken verdelen ze over 10 tot 15 verschillende momenten op de dag. Wanneer een koe een hogere productie heeft zal ze meer water opnemen. Zo neemt een koe die bijvoorbeeld 40 kilogram melk geeft ongeveer 170 liter water op. Koeien die net gemolken zijn hebben extra veel behoefte aan water, zorg er daarom voor dat er dichtbij de uitgang van de melkstal of robot een watervoorziening aanwezig is. Ook koeien die pas gekalfd hebben nemen meer water op. Daarom is het ook zeker aan te raden om een extra (grote) waterbak in de afkalfstal te hebben.
Kwaliteit van het water
Naast dat het belangrijk is om voldoende waterbakken met een voldoende watercapaciteit in de stal te hebben, is het ook erg belangrijk dat hier schoon en vers water uit komt. Daarom wordt aanbevolen om te voorkomen dat er ‘dode punten’ in de waterleiding aanwezig zijn. Ook is het aan te raden om eens per jaar de waterkwaliteit te testen. Neem dan een monster van een punt verderop in de leiding om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van het water. Daarnaast is het verstandig om de waterbakken regelmatig schoon te maken met een borstel. Doe dit minstens een keer per week, maar liever nog een keer vaker.
Watervoorziening in de wei
Ook in de wei is een optimale watervoorziening noodzakelijk, zeker wanneer de koeien een groot deel van de dag buiten lopen. In de wei is het van belang dat ongeveer 10% van de koppel tegelijk kan drinken.
De watervoorziening in de wei kan op verschillende manieren worden aangepakt. Zo kunt u ervoor kiezen om waterbakken te vullen met leidingwater vanuit de stal. Maar u kunt er ook voor kiezen om uw dieren oppervlakte- of bronwater aan te bieden. Wel is het bij deze twee manieren belangrijk om te controleren of dit water van voldoende kwaliteit is. Oppervlaktewater met een hoog kiem- of ijzergehalte is bijvoorbeeld minder smakelijk voor de dieren. Daarnaast heeft oppervlaktewater ook een hoger risico met betrekking tot dierziektes zoals bijvoorbeeld Salmonella.
Plaatsing van de weidebakken
Ook in de wei moet er goed gekeken worden naar de plek van de watervoorziening. Het kan handig zijn om de waterbak op een scheiding tussen twee percelen te zetten zodat deze langere tijd gebruikt kan worden. Daarnaast moeten de dieren niet veel moeite hoeven doen om naar de waterbak toe te gaan, zet deze dus niet helemaal achter op het perceel neer. Bij (erg) warm weer is het ook aan te bevelen om extra drinkpunten te creëren, zodat ook de koeien lager in rang ongestoord kunnen drinken.
Kortom, het is dus heel belangrijk om voldoende waterbakken, schone waterbakken en een juiste drinkwatercapaciteit te hebben. Dit geldt zowel voor de watervoorziening in de stal als in de wei. Bekijk ook onze BoerENverstand video over de watervoorziening in de weide.