Verlichting van landbouwvoertuigen: veiligheid op het erf en de weg

Zichtbaarheid en veiligheid zijn cruciaal bij het gebruik van landbouwvoertuigen, zowel op het erf als op de openbare weg. De juiste verlichting speelt hierin een essentiële rol. In dit artikel hebben we het over de belangrijkste verplichtingen rondom de verlichting van landbouwvoertuigen. Zoals de diverse soorten verlichting die u kunt gebruiken om uw voertuigen optimaal uit te rusten. En welke reflectoren u nodig heeft.

Wetgeving: verlichtingseisen voor landbouwvoertuigen

Als u landbouwvoertuigen gebruikt, moet u voldoen aan specifieke wettelijke eisen qua verlichting. Deze zijn bedoeld om de veiligheid te waarborgen, zowel voor u als voor andere weggebruikers. Landbouwvoertuigen die op de openbare weg rijden, moeten beschikken over:

  • Werklampen voorkant: witte of gele koplampen die zorgen voor voldoende zicht in het donker. 
  • Werklampen achter: rode achterlichten die zorgen dat uw voertuig goed zichtbaar is voor achterliggers. 
  • Richtingaanwijzers: oranje knipperlichten aan de voor- en achterzijde van het voertuig. 
  • Zwaailampen: een oranje zwaailicht is verplicht bij voertuigen/machines breder dan 2,60m en werkzaamheden op de openbare weg.
  • Breedtelichten: geven aan hoe breed bijvoorbeeld de aanhanger/machine is. Wanneer deze breder is dan 160 cm zijn ze verplicht.
  • Reflectoren: deze zijn een essentiële aanvulling op uw lichten. Aan de zij- en achterkant zijn reflectoren verplicht voor alle aanhangers/machines.

Niet voldoen aan deze verlichtingseisen kan resulteren in boetes en, belangrijker nog, onveilige situaties voor u en andere weggebruikers.

Verschillende soorten verlichting: verstraal & breedstraal

Verstraallampen zorgen voor een geconcentreerde lichtbundel die ver reikt, ideaal voor het verlichten van lange afstanden. Breedstraallampen bieden daarentegen een brede lichtbundel, perfect voor het verlichten van grotere oppervlakken in de directe omgeving van het voertuig. Deze worden vaak gebruikt achter op de machine. Maar ook wel voorop voor landwerkzaamheden. 

Zwaailampen: verplichte veiligheidsverlichting

Als een trekker, inclusief de lading, breder is dan 2,60 meter, is het verplicht om op de openbare weg een zwaailicht te gebruiken. Hiervoor is geen speciale vergunning nodig. Is de trekker smaller dan 2,60 meter, dan is het gebruik van zwaailichten niet toegestaan. Om een zwaailicht op een trekker te mogen voeren, moet het zwaailicht voldoen aan bepaalde certificeringen, zoals de ECE-R65 en ECE-R10. De ECE-R65 certificering vereist dat het lichtsignaal rondom het gehele voertuig (360 graden) zichtbaar is. Dit moet vanaf een afstand van 20 meter waargenomen kunnen worden, gemeten op anderhalve meter boven het wegdek.

Led-bar/verlichtingsbalken, voor optimaal zicht zowel breed als verstraler in één lamp

LED bars:
LED bars zijn krachtige lichtbronnen die een groot gebied kunnen verlichten. Ze zijn ideaal voor grote landbouwmachines en voertuigen die een maximale zichtbaarheid vereisen. Door hun robuuste ontwerp en heldere lichtoutput zijn LED bars een onmisbare aanvulling op uw voertuig.

Verlichtingsbalken/led-bar:
Verlichtingsbalken combineren ver- en breedstralen in één unit, waardoor ze veelzijdig inzetbaar zijn. Ze kunnen zowel voorop als achterop machines, zoals trekkers, worden gemonteerd om het werkgebied effectief te verlichten.

Verlichting voorzijde en achterzijde: veiligheid en zichtbaarheid

Verlichting voorkant:
Goede verlichting aan de voorzijde is cruciaal om veilig te kunnen rijden in het donker. Maar ook om optimaal te kunnen werken wanneer de nachtelijke uurtjes aanbreken. 

Achterlichten:
Rode achterlichten zorgen ervoor dat uw voertuig goed zichtbaar is voor achterliggend verkeer. Remlichten moeten fel genoeg zijn om duidelijk te signaleren wanneer u afremt, terwijl richtingaanwijzers voor een veilige rijervaring zorgen. Moet u over de weg met een machine/wagen welke normaliter niet van het erf afkomt? Dan kunt u gebruik maken van losse magneetachterlichten. Deze zijn er met kabel of draadloos. 

Breedtelichten:
Breedtelichten geven aan hoe breed uw aanhanger is. Bij aanhangers breder dan 160 cm zijn ze verplicht. Wanneer uw standlichten aangaan, lichten de breedtelichten vanzelf op.


Reflectoren
Reflectoren zijn een essentiële aanvulling op de lichten. Aan de zij- en achterkant zijn reflectoren verplicht voor alle aanhangers/machines.

Achterzijde:

  • Twee gelijkzijdige driehoeken van 15-20 cm met een punt omhoog
  • Op een vlak en loodrecht op de lengteas

Zijkant:

  • Minstens twee oranje reflectoren aan elke zijkant
  • Bij lange machines kun je er meer bevestigen

Kies en gebruik de juiste verlichting voor uw landbouwvoertuig

Goede verlichting is onmisbaar voor de veiligheid en efficiëntie van uw landbouwvoertuigen. Het is belangrijk dat uw verlichting voldoet aan de juiste eisen en past bij uw specifieke behoeften. Bij BTN de Haas bieden we een breed assortiment aan verlichting, van LED bars tot werklampen en zwaailampen. Onze productspecialisten staan klaar om u te adviseren bij het kiezen van de juiste verlichting voor uw voertuigen.

Een greep uit ons assortiment:

Een vraag? Stel hem aan Johan

Heeft u vragen naar aanleiding van dit kennisartikel? Wilt u meer weten over onze mogelijkheden op dit gebied of wilt u advies? Neem dan contact op met Johan, hij is onze productspecialist op het gebied van machines & gereedschappen. Johan voorziet u graag van onderbouwd advies in uw situatie. 

Neem contact op met Johan via het telefoonnummer 050-541431 of via j.bulthuis@btndehaas.nl.

Hij staat graag voor u klaar om u te woord te staan en u verder te helpen.