
Na de winter kijken wij weer uit naar het voorjaar. Een drukke start voor de schapenhouder tijdens het aflammerseizoen. Weet u er voldoende vanaf? Graag praten wij u bij over deze periode.
Opstallen van de schapen
De meeste lammeren worden geboren als de gemiddelde temperatuur in Nederland, met name in de nacht, nog te laag is. Daarom is het beter om de drachtige ooien op te stallen, waardoor de inspectie van de ooien ook makkelijker gaat.
Het is aan te raden om de ooien te scheren bij het opstallen. Dit is hygiƫnischer, op deze manier kunnen de lammeren makkelijker de uier vinden van het moederdier. Ook voorkomt het dat de ooien het binnen te warm hebben. Daarnaast is het bijkomend voordeel dat u beter controle heeft op het dier zelf, wanneer de uier opzwelt en de buik dikker wordt.
Naast scheren is ook de klauwgezondheid van groot belang. Tijdens het bekappen kunt u overtollige delen van de klauwen wegknippen om zo verschillende klauwziektes te voorkomen.
Klaarmaken van het hok
Voordat de lammerperiode begint is het aan te raden om de materialen voor het aflammeren bij de hand te hebben. Hieronder een aantal tips:
- Zorg voor een goed dik en droog strobed
- Zorg dat er voldoende schoon & vers drinkwater beschikbaar is
- Zet hekken klaar of maak alvast kleine hokjes waar de schapen tijdens en na het lammeren in kunnen
- Verstrek extra mineralen door middel van een mineralen emmer
gebruik hiervoor voor het aflammeren en als basis mineralenemmer
Voorbereiding aflammeren
Na een draagtijd van ongeveer 145 dagen begint het aflammeren. De uier begint op te zwellen ongeveer 10 dagen voor de geboorte. Het moederdier zal onrustig gedrag gaan vertonen en zich afzonderen van de kudde als de geboorte van het lam zich aankondigt. Het is goed om de ooi apart te zetten in een hok binnen de groep, waar zij ongestoord kan aflammeren. Ervaart een ooi teveel stress en heeft ze geen contact meer met de andere schapen kan ze gaan stoppen met lammeren. Schapen lammeren meestal probleemloos binnen twee uur na het begin van de ontsluiting. Gaat het lammeren niet vanzelf en u heeft er weinig ervaring mee, bel dan een dierenarts.


Onmisbaar bij het aflammeren:
- Citopogeen
- Handschoenen
- Glijmiddel
- Verloskoord
- Water
- Jodium
Na de geboorte van het lam, is het van groot belang om de navel met jodium oplossing te ontsmetten. Wanneer de lammeren goed ademen en alert zijn kan het moederdier ze verzorgen. Als het lam nog niet goed ademt, haal dan slijm bij de neus weg, wrijf over het lam met stro en gebruik een ademspray, bijvoorbeeld
. Een lam moet zichzelf warm houden en dat kost veel energie, zorg er daarom voor dat een lam snel droog is. Een warme en droge omgeving helpt hierbij.Nazorg van de lammeren


Binnen ƩƩn tot twee uur na de geboorte is het noodzakelijk dat het lam zijn eerste slokken biest gaat drinken. Een pasgeboren lam heeft nog geen eigen antistoffen. De belangrijkste afweerstoffen voor een jong lam zijn IgGās en deze zitten in de biest. Een hoge concentratie van deze antistoffen draagt sterk bij aan de gezondheid en groei van het dier maar ook andere waardevolle stoffen die de weerstand ondersteunen en bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van het maagdarmkanaal. Als het moederdier het lam niet accepteert, houdt het moederdier dan vast en probeer het lam een aantal keren per dag te laten drinken. Wanneer het lam niet zoogt of de moeder het niet accepteert, stap dan over op kunstmelk.
Het moederdier en haar lammeren moeten 24 tot 72 uur apart gehouden worden van de groep zodat ze goed kunnen binden en het lam goed bij de ooi kan drinken. Daarna mogen de dieren weer terug naar het groepshok, waar de lammeren kunnen leren om hun moeder te zoeken.
Als de lammeren ongeveer zes maanden oud zijn, worden ze gescheiden van de moeder om zelfstandig verder te gaan. De lammeren kunnen nu zelf water drinken, voer en gras eten en hebben geen moedermelk meer nodig.
Aanpak zaailammeren
Wanneer het lam geen voeding krijgt via de moeder noemen ze het een zaailam. Deze dieren verdienen extra zorg en worden op een andere manier groot gebracht. EƩn van deze manieren is om te proberen of een ander ooi het lam accepteert. Is dit niet het geval, dan moet het lam worden groot gebracht met de fles. De eerste dagen heeft het lam biestpoeder nodig (gebruik hiervoor
Volg hierbij de adviezen en het voedingsschema welke vermeld staan op de verpakking. Houd rekening met een goede hygiƫne, zo voorkomt u ziektes. Maak na elke voeding de fles en speen goed schoon. Geef de eerste dagen het zaailam een warmtelamp, ze kunnen zichzelf nog niet goed genoeg warm houden. Houd hierbij rekening dat de lamp hoog genoeg hangt in verband met brandgevaar.
Bent u klaar voor het lammerseizoen?
Door de juiste voorbereidingen, de juiste producten, goed naar de ooien te blijven kijken en alert te zijn op afwijkingen, zijn wij ervan overtuigd dat uw lammerseizoen goed zal verlopen!