Tepelvoeringen vervangen

De tepelvoeringen zijn belangrijke melkmachine onderdelen. Om goed te kunnen blijven melken moet u op tijd de tepelvoeringen vervangen. De kwaliteit van de tepelvoering heeft grote invloed op de melkprestaties van de melkmachine. Maar, ook is de tepelvoering het enige onderdeel van de melkmachine dat in aanraking komt met de koe. Dit betekent dat tepelvoeringen vervangen ook ervoor zorgt dat de uiergezondheid en de melkproductie van de koe op optimaal niveau blijven. Een zeer belangrijk onderdeel dus!

Goed onderhoud is het begin!

Wanneer tepelvoeringen oud en versleten zijn, heeft dit een nadelig effect op de melkprestaties en de uiergezondheid. Oud rubber wordt namelijk hard en hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes in het materiaal. In deze scheurtjes kunnen bacteriën zich nestelen. Deze bacteriën verlagen de melkkwaliteit en uiergezondheid, doordat de kans op infecties zoals mastitis hierdoor groter wordt. Met goed onderhoud aan de tepelvoeringen voorkomt u verschillende problemen:

  • De koe wordt niet goed uitgemolken als de tepelvoeringen slecht of versleten zijn, opkruipen of draaien.
  • Vereelting op de spenen wordt veroorzaakt door oude en slappe tepelvoeringen of stugge voeringen met een te ruime schacht.
  • Scheurtjes in de tepelvoeringen zorgen ervoor dat er ongewenste bacteriën achterblijven. Door de tepelvoeringen op tijd te vervangen, verkleint u de kans op mastitis. Hygiëne blijft optimaal met goed onderhoud.

Wanneer tepelvoeringen vervangen?

Het is duidelijk dat goed onderhoud en het op tijd vervangen van de tepelvoeringen belangrijk is. Maar wanneer moeten de voeringen vervangen worden? Dit kunt u uitrekenen door middel van een makkelijke rekensom:

Stap 1: Aantal melkingen per melkstal per dag: Aantal melkkoeien x aantal keren melken per dag / aantal melkstellen
Stap 2: Aantal dagen tepelvoeringen te gebruiken: Aantal melkingen volgens BTN de Haas / aantal melkingen per melkstal per dag

 

Eerst rekent u het aantal melkingen per melkstel per dag uit. Vervolgens rekent u uit hoeveel dagen u de tepelvoeringen kunt gebruiken. Hiervoor moet u weten voor hoeveel melkingen de tepelvoeringen geschikt zijn. Bij de tepelvoeringen van BTN de Haas staat dit vermeld in de tekst van de specifieke tepelvoeringen. Over het algemeen is dit bij onze tepelvoeringen van Spaggiari 3000 melkingen.

Tip: Schrijf op de kalender wanneer de tepelvoeringen vervangen moeten worden.

 

Verschillende soorten tepelvoeringen

Er zijn veel verschillende soorten tepelvoeringen. Welke past bij uw melkstal of melkrobot?

 

  • Afmetingen. Het allerbelangrijkste is dat u voor de juiste afmetingen kiest die bij de tepelbeker past. Dit heeft grote invloed op de melkprestaties en uiergezondheid. Kijk goed of u de juiste lengte van de tepelvoering heeft, de juiste schachtdiameter en de juiste diameter voor de melkslang.
    Wanneer een tepelvoering te kort is, is er niet genoeg ruimte voor de schacht om onder de speen samen te trekken. Met als gevolg dat er inefficiënt wordt gemolken. Bij een te lange tepelvoering is de kans groter dat het melkstel afglijdt.

Tip: Op het kopstuk van de tepelvoeringen staat een code waaraan u kunt zien of u de juiste tepelvoering heeft. Op onze website kunt u kijken welke code van Spaggiari hoort bij de originele code.  

 

  • Lengte. In ons assortiment vindt u ook korte en lange tepelvoeringen. Bij de lange tepelvoeringen zit als het ware nog een stukje melkslang vast. Bij de korte tepelvoeringen is dit niet het geval. Het hangt van uw melkstal of melkrobot af wat voor soort past.
  • Materiaal. Tepelvoeringen worden gemaakt van verschillende soorten materiaal. De meest gangbare materialen zijn rubber en siliconen.
  • Ventiel/beluchting. Verder kunt u voor sommige melkmachines kiezen voor tepelvoeringen met ventiel, ook wel beluchting genoemd. Doordat de tepelvoering voorzien is van een beluchtingsgaatje wordt de melk sneller afgevoerd. Door de toevoeging van lucht schiet de melk niet terug naar het slotgat. Dit resulteert ook in drogere spenen en de kans op besmetting wordt verminderd. Ook verkort dit de melktijd.
  • Kopdiameter. Bij het aanschaffen van nieuwe tepelvoeringen heeft u de keuze uit verschillende kopgaten. Welke kopdiameter u moet hebben, hangt af van uw veestapel. Hierbij moet u kijken naar de gemiddelde voorspeendiktes en achterspeendiktes.

Spaggiari tepelvoeringen

Bij BTN de Haas vindt u een ruim assortiment tepelvoeringen van Spaggiari. Spaggiari is een Italiaanse fabrikant van tepelvoeringen en produceert deze al sinds 1953. De tepelvoeringen, maar ook pulsatie-/ melkslangen zijn niet origineel, maar passend voor verschillende merken melkinstallaties. Tepelvoeringen vervangen kunt u zelf doen op een kwalitatieve en voordelige manier!

 

Tepelvoeringen in werking

De tepelvoering bevindt zich in de tepelbeker aan het melkstel. De drukwisselaar in het melkstel zorgt ervoor dat de tepelvoering afwisselend vacuüm wordt gezogen en hierdoor opent en sluit. Door het openen en sluiten van de tepelvoering wordt het uier gemolken. De voering wordt tijdens het melken maar liefst 50 tot 65 keer per minuut gesloten en geopend. De tepelvoering is dus een bewegend onderdeel en is hierdoor slijtage-gevoelig.


De tepelvoering bevindt zich dus in de tepelbeker aan het melkstel. Aan het uiteinde van de tepelvoering zit de melkslang. Deze slang zorgt ervoor dat de melk wordt afgevoerd vanuit de tepelbeker naar de melktank. Meer weten over de slangen die horen bij een melkmachine? Lees het hier.

 

 

 

 

Een vraag? Stel hem aan Jan-Pieter

Heeft u vragen naar aanleiding van dit kennisartikel? Wilt u meer weten over onze mogelijkheden op dit gebied of wilt u advies? Neem dan contact op met Jan-Pieter, hij is onze productspecialist op het gebied van hygiëne, melkstal-artikelen en uiergezondheid, en tevens onze melkveespecialist in de regio Fryslân. Jan-Pieter voorziet u graag van onderbouwd advies in uw situatie.  

Neem contact op met Jan-Pieter via het telefoonnummer 050-541431, rechtstreeks via 0681377982 of via j.bakker@btndehaas.nl

Hij staat graag voor u klaar om u te woord te staan en u verder te helpen.