Melkproductie behouden bij warme dagen

Bij warme dagen kan de melkproductie flink afnemen door hittestress bij koeien. BTN de Haas en SaluVet introduceren Bronch-Actief B, een bewezen effectief supplement met etherische oliën die de eetlust van melkvee stimuleren. Dit product helpt om de ruwvoeropname te verhogen en energietekorten te voorkomen, waardoor de melkproductie op peil blijft.

Warm zomerweer betekent melkverlies

Bij een temperatuur vanaf 22°C en 50% luchtvochtigheid (68 THI) ervaren koeien hittestress. Dit heeft een negatieve invloed op de eetlust, de kwaliteit van het ruwvoer en de melkproductie. 

Complicaties als gevolg van hittestress

Warmtestress kan leiden tot verschillende complicaties, zoals verminderde eetlust en verhoogd celgetal. Op langere termijn kunnen kostenverhogende problemen aan klauwen en verminderde vruchtbaarheid het gevolg zijn. Dit is vaak een gevolg van energietekorten tijdens de warme periode. En dit betekent melkverlies.

Complicaties kunnen zijn:

  • Minder eetlust
  • Minder melk
  • Meer kans op hoger celgetal
  • Toename complicaties aan uier
  • Toename complicaties klauwen
  • Afname vruchtbaarheid

Belangrijk! Ruwvoeropname stimuleren!

Het is van essentieel belang dat koeien bij hittestress voldoende ruwvoer blijven opnemen om de melkproductie op peil te houden en zo energietekorten te voorkomen. Eén van de oplossingen is dat u hiervoor Bronch-Actief B gaat gebruiken. In Bronch-Actief B zitten specifieke etherische oliën, met deze oliën wordt de eetlust bij melkvee krachtig gestimuleerd. Daarnaast blijft de smakelijkheid van het ruwvoer behouden, waardoor er minder restvoer ontstaat. Bronch-Actief B kan eenvoudig worden toegevoegd aan de voermengwagen of over het ruwvoer worden gestrooid.

Bronch-Actief B kan eenvoudig worden toegevoegd aan de voermengwagen. Voor 60 koeien is één zakje van 600 g per dag voldoende.

De productie steeg!

“Tijdens een paar warme weken in augustus ’23 met hoge luchtvochtigheid steeg de productie van mijn koeien na het strooien van Bronch-Actief over het ruwvoer. Ik heb er geen andere verklaring voor.“

Melkveehouder uit Langezwaag

Onderzoeksresultaten met Broch-Actief B

Stijging van 2,5 liter melk
Op een melkveebedrijf in Brabant is de melkproductie in een warme periode in juni 2023 zonder Bronch-Actief B vergeleken met de productie in september 2023 mét Bronch-Actief B. De luchtvochtigheid was in september hoger dan in juni, gemiddeld 80% tegenover 72%. In beide gevallen waren de temperaturen rond de 30°C (oranje lijn). Een gemiddelde THI van 82! Het doel was de productie op peil houden. Echter is het aantal liters per koe per dag in september gestegen met 2,5 liter t.o.v. 2 liter melkverlies in juni zonder de toevoeging van Bronch-Actief B. Een verschil van ruim € 240,- per dag! De kosten van Bronch-Actief B bedragen ruim € 30,- per dag.

Daling melkproductie (blauwe staafjes), gemiddeld 2 liter bij een aanhoudende hittestress periode van zes dagen. 

Bedrijfsinformatie: 

  • ca. 120 melkkoeien
  • Jaarrond op stal
  • Constant rantsoen
  • Voermengwagen
  • Moderne stal met ventilatoren
  • Bijvoeding: vet

Geen restvoer meer!

“Normaal ligt het restvoer wat niet echt fris meer ruikt, tegen de voerborden aan en kan ik elke dag een kruiwagen restvoer van ca. 150 ltr afvoeren, vooral op warme dagen. Na de start met Bronch-Actief hadden we na enkele dagen al geen restvoer meer. Echt niets! Ik was stomverbaasd. Het was gewoon weg! Al het ruwvoer wordt volledig opgevreten. Ook de melkproductie bleef stabiel in deze dagen.“

Melkveehouder uit Oldeberkoop

Etherische oliën in Bronch-Actief B:

  • Eetlustopwekkend
  • Behouden smakelijkheid ruwvoer
  • Minder restvoer
  • Houdt melkproductie op peil!

Een vraag? Stel hem aan Jacques

Heeft u vragen naar aanleiding van dit kennisartikel, wilt u meer weten over ons mineralenassortiment of wilt u advies? Dan staat Jacques voor u klaar. Jacques is onze productspecialist op het gebied van mineralen en tevens onze melkveespecialist in de regio Drenthe. Hij staat u graag te woord om uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van meer informatie op beide gebieden.

Voor vragen met betrekking tot ons mineralenassortiment en melkveeassortiment kunt u contact opnemen met Jacques via het telefoonnummer 050-541431, rechtstreeks via 06-81377861 of via J.Koops@btndehaas.nl.

Hij staat graag voor u klaar om u te woord te staan en u verder te helpen.