Hoe zorg je ervoor dat de maïs niet opgevreten wordt door roeken en kraaien? In dit kennisartikel geven we meer informatie over het probleem en welke voorzorgsmaatregelen er getroffen kunnen worden.
De kraai, de roek en de kauw
Al deze vogels behoren net als de raven, eksters en gaaien tot kraaiachtigen. Deze niet altijd geliefde vogels zijn bij de meeste mensen wel bekend. De kauw, de kraai en de roek zorgen grofweg voor de meeste schade bij maïspercelen. De kauw is kleiner dan de kraai en te herkennen aan de grijze hals. De zwarte kraai is, met een lengte van 45 tot 50 centimeter, een veel voorkomende vogel. De kraai leeft vaak in paren, maar ook solitair. De roek lijkt hier veel op maar is te herkennen aan de kale snavelbasis en leeft vaak in kolonies. De roekenkolonies worden vaak gespot in hoge bomen met honderden nesten bij elkaar.
Ritnaalden in de maïs
In de maïskorrel zit zetmeel, dit trekt ritnaalden aan (een larf van een kever). Deze ritnaalden worden graag gegeten door de vogels. Zij krabbelen het zaad weg om bij de ritnaalden te komen. Staat het net ontkiemde maïsplantje boven, dan trekken zij deze uit de grond. Eerst eten ze de ritnaalden en daarna de rest van het maïsplantje op. Voorheen hadden vele maïszaden een coating om de korrel, echter is dit door wetgeving niet meer toegestaan. Hierdoor is de schade van deze vogels in de afgelopen jaren toegenomen.
Vroeg aanpakken!
Vooraf aan het groeiseizoen van maïs dient u het perceel en de omgeving te observeren op mogelijke roeken, kraaien of kauwen. Weet u vanuit vorige groeiseizoenen dat er veel schade is in de maïs, dan kunt u beter tijdig beginnen. Maïs is duur en met half werk kunnen roeken of kraaien soms toch nog toeslaan. Wacht daarom niet tot de roeken en kraaien in de maïs zitten, maar begin al voor het zaaien met de preventie van deze dieren.
Maïs zaaien steekt best wel nauw, de temperatuur moet goed zijn, er moet voldoende vocht aanwezig zijn en het mag niet te laat in het jaar zijn. Anders heeft de maïsplant te weinig tijd om te groeien en af te rijpen. Mocht maïs opgevreten worden door bijvoorbeeld roeken dan is het gevolg vaak dat het hele perceel opnieuw ingezaaid kan worden. Naast dat dit extra arbeid en zaaizaad kost, verliest u veel groeidagen van de maïsplant en daarmee is het risico op een mindere kwaliteit maïs erg groot.
Het beste is om enkele dagen (2-5 dagen) voor het zaaien al enkele verjaging te plaatsen. Om goed en makkelijk te zaaien worden de verjagers weggehaald en direct na het zaaien moeten de verjagers opnieuw geplaatst worden. Voor het beste resultaat adviseren wij om elke vijf dagen de vogelverjaging te verplaatsen. Hierdoor raken de vogels niet gewend aan het afschrikapparatuur en daardoor blijven ze uit de maïs.
Handen uit de mouwen!
De eerste vraag die vaak gesteld wordt is; wat is het beste? Het antwoord daarop is: alle producten werken goed, alleen de combinatie zorgt voor de beste slagingskans. Dus voor het beste resultaat adviseren wij om meerdere producten te combineren in één perceel.
Vogels afschrikken door middel van geluid
Een veel gebruikte manier om vogels af te schrikken uit een maïsperceel is door middel van geluid. Een knalapparaat maakt per tijdseenheid een harde knal, dit gebeurt met behulp van propaangas uit een gasfles. Door de harde knal schrikken de vogels en hierdoor komen ze niet snel terug. Een knalapparaat kan makkelijk 3 tot 4 hectare bereiken en bestrijden, uiteraard in combinatie met andere vogelwerende middelen. Er zijn knalapparaten waarbij de tijd tussen elke knal ingesteld kan worden, door de variatie wennen de vogels er niet aan. Tevens is er dan de mogelijkheid om het knalapparaat 's nachts uit te zetten om geluidsoverlast voor omwonende te voorkomen. De Bird Alert is een apparaat dat geluiden opvangt via een microfoon en in verbinding staat met een database. Op basis van het ontvangen geluid laat dit apparaat angstkreten horen via twee microfoons, onder andere angstkreten van roofvogels die kraaien en roeken afschrikken.
Optische middelen om vogels te weren
Vliegers en bewegende delen helpen goed om de vogels te weren. Eén vlieger is goed voor een perceel van één hectare, uiteraard in combinatie met andere vogelwerende middelen. Deze vlieger heeft de vorm van een roofvogel, welke hangt aan een dun touw dat vast zit aan een glasvezel paal. Door de wind zal de vlieger in de lucht blijven en heen en weer bewegen. Met de vliegers creëer je een roofvogelzwerm boven je perceel. Dit is zeer effectief en heeft zich bewezen, niet alleen in maïs maar ook in ander gewassen waar vraat is door kraaiachtigen.
Inzetten van de laserzaklamp
De laserzaklamp zorgt voor een onprettig gevoel voor de vogels en daardoor zullen ze opvliegen en vertrekken. Het beste is om 's ochtendsvroeg bij zonsopkomst en bij zonsondergang met de laserzaklamp te schijnen. De lamp kan tot wel twee kilometer bereiken en kan daarmee makkelijk en snel het maïsperceel roek, kraai en kauw vrij maken. Het nadeel van de handlaser is dat het zelf uitgevoerd moet worden. Daarom is er ook een automatische laser, deze staat middenin een veld en blijft met de laser rondcirkelen met een bereik van vier kilometer. Ook dit apparaat kan ingesteld worden op tijd en frequentie. Tevens kunnen de randen van een perceel ingelezen worden waardoor het apparaat niet zomaar door huizen of over autowegen heen schijnt.
Kortom, er zijn veel verschillende mogelijkheden, maar voor het beste resultaat adviseren wij om meerdere producten te combineren. Mocht u graag een passend advies willen over kraaien-, roeken- en kauwenbestrijding in uw maïsperceel dan kunt u contact opnemen met onze specialisten. Samen met u bekijken zij de situatie en bespreken ze de mogelijkheden voor het beste resultaat.
Bekijk onze video: BoerENverstand: Voorkom vogeloverlast op het land en in de stal over vogelverjaging, hierin legt specialist Harm Jan uit welke producten er zijn en hoe dit werkt. In de video legt akkerbouwer Bronsvoort in Holten uit wat hij doet om maïsschade te voorkomen en wat BTN de Haas hierin heeft betekend.