Kraamzorg in de varkenshouderij: een cruciale schakel in de productieketen

Kraamzorg in de varkenshouderij vormt de basis voor het succes van de hele productieketen. De eerste levensdagen van de biggen zijn bepalend voor het uiteindelijke resultaat. In dit artikel kijken we naar verschillende facetten van de kraamperiode op varkensbedrijven, waaronder de voorbereiding, het kraamproces zelf en de nazorg.

Voorbereiding in de kraamstal

Een goed klimaat in de kraamstal is van groot belang. De temperatuur moet optimaal zijn: ongeveer 20-22°C voor de zeugen en 30-34°C voor de pasgeboren biggen. Om dit te bereiken is het belangrijk om voor het werpen de nesten van de biggen op temperatuur te hebben. Denk bijvoorbeeld aan (indien aanwezig) de vloerverwarming en zet de warmtelampen vast aan.

Hygiëne is cruciaal om de kans op infecties te minimaliseren. De kraamstal moet grondig worden gereinigd en gedesinfecteerd voordat de zeugen erin komen. Het gebruik van schoon strooisel en een droogmiddel is ideaal om de biggen zo snel mogelijk na de geboorte droog en warm te krijgen.

Het kraamproces

Bied de zeugen enkele dagen voor het werpen nestelmateriaal aan (lees hier mijn artikel over afleidingsmateriaal). Dit zorgt voor ontspannen zeugen en een rustige geboorte. Tijdens het werpen is het belangrijk om de zeug zo min mogelijk te storen, maar wel regelmatig te controleren. De aanwezigheid van een ervaren verzorger kan helpen om complicaties snel te herkennen en in te grijpen indien nodig. Het is belangrijk om te zorgen dat de biggen snel na de geboorte biest drinken, dit is cruciaal voor hun immuniteit.

Direct na de geboorte moeten de biggen worden gecontroleerd op ademhaling en vitaliteit. Het is ook belangrijk om navelstrengen te desinfecteren om infecties te voorkomen. Een juiste navelontsmetting draagt bij aan minder navelbreuken.

Voeding en groepsmanagement

Na de geboorte is het belangrijk om de biggen goed te blijven controleren en te zorgen voor een goede voeding. Bijvoeren kan nodig zijn als de zeug niet genoeg melk produceert. Het is ook belangrijk om de groepen goed te managen en zwakke biggen extra aandacht te geven. Denk hierbij aan het gebruik van een elektrolytenmix welke helpt om zwakkere biggen een extra energieboost te geven. Dit is smakelijk en makkelijk opneembaar en eenvoudig in te zetten. Begin ook na drie dagen met het voeren van een prestarter en op dag 10 met een biggenkorrel. Hoe eerder de biggen leren vast voer op te nemen, hoe meer profijt ze daarvan hebben na het spenen.

Omgang en verzorging

Kraamzorg in de varkenshouderij is een complex en belangrijk proces dat veel aandacht en zorg vereist. Rustige omgang en regelmatige controles dragen bij aan een stressvrije omgeving. Door optimale omstandigheden te creëren en zowel de zeug als de biggen goed te verzorgen, kan de gezondheid en het welzijn van de dieren worden gewaarborgd. Dit leidt uiteindelijk tot betere productieresultaten.


Het investeren in goede kraamzorg betaalt zich terug in gezonde en sterke biggen, wat de basis vormt voor een succesvolle varkenshouderij.

Een vraag? Stel hem aan Lars 

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit kennisartikel, wilt u advies of heeft u vragen over ons assortiment voor de varkenshouderij? Dan staat onze productspecialist Lars voor u klaar. Met ruim 20 jaar ervaring in de Nederlandse varkenshouderij is hij onze expert op dit gebied. 

Voor vragen met betrekking tot ons varkensassortiment kunt u contact opnemen met Lars via het telefoonnummer 050-5414311, rechtstreeks via 06-81377858 of via L.Wijntje@btndehaas.nl.

Hij staat klaar om u te woord te staan en u verder te helpen.