Inkuilen mais

Inkuilen mais behoort tot het aanleggen van ruwvoer en is een intensieve klus. Het mag zeker niet onderschat worden. Eerst wordt het mais geoogst met een hakselaar, om het vervolgens in te kuilen. Inkuilen mais gebeurt vaak in een sleufsilo of op een kuilplaat. Na het inkuilen dient de bult met zorg te worden afgedekt. Het afdekken kan met behulp van verschillende soorten landbouwplastics, landbouwfolies en kuilkleden.


Maiskuil afdekken | Landbouwplastic

Bij inkuilen mais is de maiskuil afdekken een belangrijk onderdeel. Voor het afdekken van de maiskuil kunnen verschillende soorten landbouwplastic gebruikt worden. De keuze voor een bepaald soort plastic en/of folie is afhankelijk van uw eigen wensen.

 

Soorten landbouwplastic en landbouwfolies voor inkuilen

BTN de Haas heeft verschillende soorten landbouwplastic/kuilplastic en landbouwfolies die u kunt gebruiken bij inkuilen. Als men spreekt over landbouwplastic of kuilplastic, dan wordt het dikkere plastic bedoeld dat men over de kuil trekt. Als men spreekt over landbouwfolie, dan heeft men het vaak over de dunnere folies zoals onderfolie en wandfolie. Een combinatie van landbouwplastic en landbouwfolie zorgt voor de perfecte afdichting van de kuil.

 

Welk landbouwplastic en/of landbouwfolie gebruikt u tijdens het inkuilen?

Landbouwplastic 0.15mm
Een veel voorkomende plastic is het zwarte landbouwplastic met een dikte van 0.15mm. Dit is een standaard landbouwplastic met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. De rollen bij BTN de Haas hebben een lengte van 50 meter en zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes.

Landbouwplastic 0.20mm
Een ander veel voorkomende plastic is het zwarte landbouwplastic met een dikte van 0.20mm. Dit type is dikker en sterker dan de standaard. Hierdoor is uw kuil beter beschermd tijdens zwaardere omstandigheden. Type 0.20mm kan door de dikte ook beter tegen een stootje. De rollen bij BTN de Haas hebben een lengte van 50 meter en zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes.

Landbouwplastic DUO
DUO landbouwplastic is zwart van kleur en zeer sterk van kwaliteit. Het is een DUO plastic met landbouwplastic en onderolie op één rol. Het landbouwplastic is zeer sterk en het onderfolie is uniek dankzij de zeer hoge zuurstofdichtheid. Voor een zeer snelle, gemakkelijke en veilige manier van afdekken! Verkrijgbaar in verschillende breedtes. 

Landbouwplastic Wit | MegaFlex
MegaFlex landbouwplastic is zwart/wit van kleur en zeer sterk van kwaliteit. De zogenaamde kogelvalwaarde van dit type landbouwplastic is zeer hoog. De kans op doorprikken van uitsteeksels of stoppels is hierdoor een stuk kleiner. Een andere unieke eigenschap is het witte landbouwplastic. Dankzij de kleur wit aan de buitenzijde van de kuil, worden zonnestralen weerkaatst en blijft de kuil koeler.


Wandfolie
Maakt u gebruik van een sleufsilo? Dan kunt u de zijkanten beschermen met een speciale wandfolie. De voordelen van wandfolie zijn: voorkomt regenwater via de zijkant van kuil, zuren trekken niet in de wand en het geeft een extra bescherming aan de broei-gevoelige zijkanten van de kuil. Wandfolie is zwart van kleur en verkrijgbaar in verschillende breedtes.


Onderfolie 
Onderfolie is een dunne landbouwfolie die u als eerste laag over de kuil trekt. Het onderfolie zuigt zich vast aan het ruwvoer waardoor het vacuüm trekt. Dankzij dit proces wordt er een goede condens afvoer gecreëerd. Onderfolie is verkrijgbaar in verschillende breedtes.
 

Afdekken korrelmais

Voor het afdekken van korrelmais heeft BTN de Haas een speciale landbouwplastic in het assortiment, namelijk MegaFlex landbouwplastic. MegaFlex is een zeer sterke landbouwplastic met een hoge doorsteekweerstand. Dankzij de hogere kogelvalwaarde kunnen stoppels en uitsteeksels minder snel door het plastic prikken. Daarnaast heeft het landbouwplastic een hoge gasdichtheid en een witte buitenkant.

 

Maiskuil afdekking met kuilkleden

Zodra de maiskuil is afgedekt met landbouwplastic, kunt u dit landbouwplastic beschermen met speciale kuilkleden. Een kuilkleed is een zwaar beschermkleed en beschermt het landbouwplastic en de kuil tegen o.a. vogels, ratten, takken en wind. BTN de Haas heeft een ruim assortiment kuilkleden met verschillende soorten, afmetingen en kleuren.

 

Zandslurven – kuilsjorbanden – Fix-ankers en oogmoeren

Voor de juiste afwerking en het vastleggen van de kuilkleden en het landbouwplastic, kunt u gebruik maken van zandslurven. De zandslurven zijn eenvoudig te vullen met zand of grind. Een gevulde zandslurf voorkomt verplaatsing van de kuilkleden en landbouwplastic.

Bent u zat van autobanden en zand op de kuil? Dan kunt u na het inkuilen ook gebruik maken van speciale kuilsjorbanden, fix-ankers en oogmoeren. De Fix-ankers en oogmoeren kunt u eenvoudig op de wanden monteren. Vervolgens kunt u hier de kuilsjorband en ratel aan bevestigen en aanspannen tot de gewenste spanning.

Voor eventuele reparaties hebben wij kuiltape in het assortiment.

 

Advies landbouwplastic en kuilbenodigdheden

Kunt u geen keuze maken uit de verschillende soorten landbouwplastic en landbouwfolies? Heeft u vragen over een bepaald artikel voor het mais inkuilen? Dan kunt u altijd contact opnemen met de servicebalie van BTN de Haas. Onze gespecialiseerde mensen zitten daar voor u klaar, om uw vragen te beantwoorden en een passend advies te geven m.b.t. benodigdheden voor inkuilen mais. U bent natuurlijk ook altijd van harte welkom in de winkel te Groningen.

Een vraag? Stel hem aan Jan-Pieter

Heeft u vragen naar aanleiding van dit kennisartikel? Wilt u meer weten over onze mogelijkheden op dit gebied of wilt u advies? Neem dan contact op met Jan-Pieter, hij is onze productspecialist op het gebied van hygiëne, melkstal-artikelen en uiergezondheid, en tevens onze melkveespecialist in de regio Fryslân. Jan-Pieter voorziet u graag van onderbouwd advies in uw situatie.  

Neem contact op met Jan-Pieter via het telefoonnummer 050-541431, rechtstreeks via 0681377982 of via j.bakker@btndehaas.nl

Hij staat graag voor u klaar om u te woord te staan en u verder te helpen.