![Hoe zit dat?! Zorgen mineralen voor een goede vruchtbaarheid?](https://www.btndehaas.nl/media/magefan_blog/thumbnail_HZD_vruchtbaarheid_zt.jpg)
Wat zijn tekenen van een goede vruchtbaarheid bij een koe? Welk effect hebben mineralen op de vruchtbaarheid? En welke mineralen zijn daarbij specifiek belangrijk? In de vierde video van de “Hoe zit dat..?!”-reeks richten we ons op de vruchtbaarheid bij melkvee. Jacques Koops, een melkveehouder en specialist in mineralen bij BTN de Haas, geeft antwoord.
Wat is van belang voor de vruchtbaarheid?
"Een goede tochtcyclus, een hoge drachtscore en een gezonde dracht zijn indicaties voor een goede vruchtbaarheid," vertelt Jacques Koops. Hij benadrukt dat voeding veel invloed heeft op de vruchtbaarheid van koeien. Zo hebben ketose en pensverzuring een negatief effect op de vruchtbaarheid, terwijl mineralen, spoorelementen en vitamines juist een zeer positief effect hebben.
Waarom zijn mineralen, spoorelementen en vitamines zo belangrijk?
Mineralen, spoorelementen en vitamines zijn essentieel voor een gezonde hormoonhuishouding bij melkvee. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan leiden tot een slechter zichtbare tocht, een langere tussenkalftijd, meer inseminaties per koe en een hogere drachtuitval. Daarom zijn mineralen, spoorelementen en vitamines zo belangrijk voor het behouden van een goede vruchtbaarheid en algehele gezondheid van melkvee.
Welke spoorelementen zijn belangrijk voor een goede vruchtbaarheid?
"Alle mineralen, spoorelementen en vitamines zijn van belang voor een gezonde koe en de juiste balans hierin is erg belangrijk," benadrukt Jacques. Er zijn echter enkele elementen die specifiek belangrijk zijn voor de vruchtbaarheid. "Selenium is bijvoorbeeld cruciaal voor een goede tochtcyclus; een tekort hieraan kan vaak terug gezien worden in cysteuze eierstokken," legt Koops uit.
Mangaan speelt een rol bij het vormen en nestelen van de eicellen. Een mangaantekort kan leiden tot de geboorte van meer stierkalveren dan vaarskalveren. Koper is eveneens belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het ongeboren kalf. Daarnaast is vitamine A essentieel voor de vruchtbaarheid, aangezien het zowel de ontwikkeling van de foetus ondersteunt als invloed heeft op de tochtcyclus. "Zorg daarom voor een goede balans van mineralen, spoorelementen en vitamines in het rantsoen door te kiezen voor een mineralenmengsel dat alle elementen in de juiste verhouding bevat," adviseert Koops.
Hebben mineralen invloed op de vruchtbaarheid: hoe zit dat?
Hoewel alle mineralen, spoorelementen en vitamines van belang zijn in de juiste balans, zijn er drie spoorelementen die eruit springen als het gaat om vruchtbaarheid: selenium, mangaan en koper. Ook vitamines, zoals vitamine A, zijn belangrijk voor de tochtcyclus en de groei van de foetus.