Het geheim vanmaatschap Brinkhuis

Mineralen toevoegen zijn van groot belang! 

Waarom zijn mineralen zo belangrijk?
Koeien produceren melk, groeien en in sommige gevallen dragen ze een kalf bij zich. Om gezond te functioneren zijn mineralen, spoorelementen en vitamines erg belangrijk. We spreken vaak van mineralen of mineralenmengsels maar daar vallen ook zeker de spoorelementen en vitamines onder. Elk mineraal, spoorelement en vitamine heeft zijn eigen functie en het is belangrijk om daar een goede balans in te hebben. Een tekort aan mineralen kan leiden tot weerstandsproblemen of zelfs gezondheidsklachten bij koeien. Een koe moet daarom van elk mineraal dagelijks voldoende inname hebben. 

Een deel van de mineralen, spoorelementen en vitamines zit in het ruwvoer en krachtvoer. Toch is de behoefte vaak groter dan het aanbod vanuit het rantsoen. Daarom wordt geadviseerd om een complete mineralenmix toe te dienen aan het rantsoen van de koeien. In een mineralenmix zitten alle mineralen, spoorelementen en vitamines in een juiste balans. Hierdoor wordt er van elk mineraal de juiste dosering toegediend en worden tekorten voorkomen. Alle mineralen, spoorelementen en vitamines hebben een eigen functie. Zo zijn elementen als koper, zink en mangaan belangrijk voor sterke klauwen en staat selenium bekend om de positieve werking op de vruchtbaarheid. Maar ook vitamines zijn belangrijk, vitamines D3 zorgt voor een goede calcium- en fosforopname.

Ruwvoer bevat een deel van de mineralenvoorziening. Echter is door de lagere bemestingsnorm ook een lagere mineralenvoorraad in de bodem. Dit betekent dat de meeste gronden minder mineralen bevatten en daardoor zullen de meeste ruwvoeders ook een lager aandeel mineralen hebben. Dit maakt het dus zo belangrijk om extra mineralen toe te dienen. Niet ieder bedrijf is hetzelfde en daarom is het belangrijk om een mineralenmengsel te kiezen die het beste bij uw bedrijf past.

Wilt u weten welke mineralenmix geschikt is voor uw bedrijf? Neem dan vrijblijvend contact op met mij. Door samen te kijken naar de basis van het rantsoen en de verwachting/doelstelling kunnen we u het best passende mineralenadvies geven.