Fosfortekort (P) bij een koe treedt vaak op rond het afkalven en treedt vaak gelijktijdig op met melkziekte. Bij melkziekte heeft de koe een tekort aan calcium. De koe krijgt verschijnselen zoals sloomheid, lage temperatuur, kouder oren, slingeren, een verminderde of geen eetlust en onvoldoende melkproductie. Een koe met een fosfortekort lijkt op een koe met melkziekte, alleen een koe met melkziekte zal reageren op een calciuminfuus en een koe met fosfortekort niet.
Oorzaken van fosfortekort
Een verlaging van het fosforgehalte in het bloed kan door verschillende oorzaken optreden. Zo kan het uitscheiden van de biest of urine een belangrijke oorzaak zijn van verlaging. Daarnaast zijn een te lage opname van droge stof, penverzuring en te weinig vitamine D belangrijke oorzaken van een fosfortekort.
Behandeling fosfortekort bij de koe
Een calciuminfuus vertoont geen verbetering bij een koe met een fosfortekort. Vertoont uw koe dezelfde verschijnselen als bij melkziekte, maar heeft zij wel warme oren? Dan is de kans groot dat er sprake is van een fosfortekort in plaats van een calciumtekort.
De juiste behandeling voor een koe met fosfortekort is het verstrekken van een fosfor bolus. BTN de Haas heeft diverse soorten in het assortiment: de P-Pill en de Topro Phosphorus bolus. De P-pill bevat een hoog gehalte fosfor en de Topro Phosphorus bevat zowel fosfor als calcium.
Voorkomen van fosfortekort
Voorkomen van fosfortekort is beter dan genezen! Vaak ligt een tekort tijdens de droogstand al op de loer. Om het tekort te voorkomen is het belangrijk dat de koe ook tijdens de droogstand voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Het aanvullen van deze vitamines en mineralen kan o.a. met behulp van een mineralenemmer.
U kunt er ook voor kiezen om een langwerkende bolus aan te bieden: de Topro Dry bolus. De bolus voorziet uw droge koe tien weken lang van jodium, kobalt, koper, zink, selenium, vitamine A, D3 en E.