
Het inkuilseizoen staat weer voor de deur en dat betekent dat er goed voorbereid moet worden om voer van topkwaliteit veilig te stellen! Waar in het vorige artikel de focus lag op timemanagement, ligt in dit artikel de focus op het goed conserveren van de kuil. Want hoe zorgt u ervoor dat uw kuil straks optimaal geconserveerd is?


Rol van zuurstof in het fermentatieproces
Het is bekend dat de kuil goed aangereden en snel afgedekt moet worden. Dit om zuurstof in de kuilbult tegen te gaan. We weten namelijk dat zuurstof in de bult zorgt voor een slechtere kwaliteit kuil en verlies van voederwaarde. Maar welke rol speelt zuurstof bij de conservering en waarom willen we het binnendringen van zuurstof in de kuil nu precies beperken?
Twee belangrijke redenen:
- De goede (o.a. melkzuur producerende bacterien) hebben baat bij een zuurstofarme omgeving.
- De slechte (o.a. boterzuur producerende bacterien) hebben baat bij een zuurstofrijke omgeving.
Als er veel zuurstof in de kuil zit of door het folie heen kan komen, gaat het fermentatieproces langzamer en daardoor daalt de pH van de kuilbult langzamer. Als de pH van een kuilbult langzaam daalt, vertraagt dit het conserveringsproces en kunnen ongewenste bacteriƫn, schimmels en gisten groeien. Deze organismen voeden zich met eiwitten en suikers. Dit leidt tot verlies van voedingswaarde, bederf (boterzuur, ammoniak) en soms onsmakelijk voer voor de dieren.
Wanneer er weinig zuurstof in een kuil zit en er door een goede folie weinig zuurstof in kan komen, daalt de pH snel. Dit resulteert in weinig verlies van eiwit, de suikers worden snel omgezet in melkzuur en daardoor wordt de kuil snel stabiel.
Kwaliteitsverschillen in folie
We zien dat er op dit moment nogal eens folies van mindere kwaliteit in Nederland verkocht worden. Deze folies scheuren sneller en hebben een hoge zuurstofdoorlaatbaarheid. Hoewel de prijs van een dergelijk rol folie aantrekkelijk kan lijken, kan het gebruik ervan gevolgen hebben voor de kwaliteit van uw ruwvoer.
Het is opvallend dat we bij investeringen zoals kalverhokken niet aarzelen om extra te betalen voor kwaliteit, maar dat dit bij een rol landbouwplastic anders ligt. Dit terwijl onder het plastic vaak ruwvoer met een waarde van ā¬40.000 tot ā¬50.000 ligt opgeslagen.
Los van het kwaliteitsverhaal van "normaal" landbouwplastic tonen nieuwe inzichten aan dat het afdekken van ruwvoer met een zuurstofdichte onderfolie (zoals
Hoewel deze hoogwaardige folies iets duurder zijn, verdienen ze zichzelf snel terug. De kosten van ruwvoerverlies door een mindere kwaliteit (onder)folie wegen niet op tegen de investering in kwaliteit.


Kies voor zekerheid
Bij het inkuilen draait alles om rendement. Investeer daarom in hoogwaardige landbouwfolie en voorkom onnodige verliezen. Met zuurstofdichte (onder)folie beschermt u niet alleen uw ruwvoer, maar u investeert in uw veestapel en dit zal een positief effect hebben op uw bedrijfsresultaat.