Controleer uw afrastering voor het weideseizoen begint

 

Het lentezonnetje begint weer te schijnen, het gras wordt groener en de dagen worden langer; het is voorjaar, dé tijd dat uw dieren weer naar buiten gaan. Voordat deze periode begint is het verstandig om te controleren of u uw afrastering voor het nieuwe weideseizoen al voor elkaar heeft. De dieren moeten veilig de wei in. In dit kennisstuk neem ik u mee in de wereld van het afrasteren, hierin leg ik uit waar u rekening mee moet houden, wat u moet testen en dingen die u zeker niet moet vergeten.

Voordat het weideseizoen begint zijn er enkele stappen die gevolgd moeten worden.

Stap 1: begin op tijd
Om met de deur in huis te vallen, begin op tijd. Dat klinkt logisch, maar we horen vaak dat mensen toch te laat beginnen. Dan is de afrastering niet goed gecontroleerd op het moment dat de dieren naar buiten gaan. Het advies vanuit ons is om al in maart al uw rasters te controleren zodat alle dieren weer veilig naar buiten kunnen. Wanneer u dit later doet is het weideseizoen al begonnen. Tijdens het weideseizoen zijn er meerdere momenten om alles te controleren, zo kunt u het hele weideseizoen vertrouwen op uw afrastering en hekwerken!

Stap 2: controleer de palen
De tweede stap is om alle palen van de afrastering te controleren. Bij tijdelijke afrasteringen worden vaak kunststof palen gebruikt en bij permanente afrasteringen juist vaak houten palen. De palen moeten heel zijn, maar zijn deze toch kapot, afgebroken of verbogen? Dan is het advies om de paal te vervangen. 

Stap 3: controleer het draad of lint 
Op het moment dat u de palen controleert kunt u ook direct het draad controleren. Indien het draad niet meer heel is, moet deze gerepareerd of vervangen worden. Houd ook goed in de gaten of het draad strak hangt. Dit mag niet slap hangen of op de grond liggen. 

Stap 4: controleer de isolatoren en poortgreepankers 
Vervolgens zijn alle isolatoren en poortankers aan de beurt. Er moet gekeken worden of deze nog heel zijn en niet roestig. Roest en stroom is geen goede combinatie. Roest zorgt voor weerstand, hierdoor werkt de geleiding niet meer optimaal. Deze stap kunt u ook direct meenemen in de controleronde van de palen en het draad. Dit scheelt u een extra ronde lopen.  

Een nieuw raster plaatsen

Bent u van plan om een nieuw hekwerk of raster te plaatsen? Dan zijn er ook andere dingen waar u rekening mee moet houden! Ten eerste bepaalt u de grootte van de percelen en of het een tijdelijke of een vaste afrastering wordt. Daarnaast is het belangrijk om te weten welk dier in de permanente weide komt te lopen. Voor tijdelijke rasters wordt vaak kunststof ingezet, bij permanente rasters wordt vaak hout gebruikt. Ook bestaan er tegenwoordig duurzame kunststof alternatieven voor permanente rasters.  

Meten is weten!

Heeft u de basis gecontroleerd en uw rondje langs de afrastering gedaan? Top! Toch zijn er meer zaken die gecontroleerd moeten worden die niet zichtbaar zijn. Het schrikdraadapparaat moet werkend zijn en de aarding moet voor elkaar zijn. In het volgende stuk neem ik u mee in wat er zoal getest moet worden. 

Controle 1: het schrikdraadapparaat
Het schrikdraadapparaat is het eerste wat gecontroleerd moet worden. Naast dat er stroom op moet staan, moet er ook gemeten worden hoeveel stroom er op het apparaat staat. Door de spanningskabel en de aardingskabel van het apparaat te halen, kunt u met de tester eenvoudig het voltage rechtstreeks op het apparaat meten. Wijkt dit meer dan 25% af dan staat aangegeven? Dan heeft het schrikdraadapparaat te weinig capaciteit om goed te functioneren. Controleer altijd hoeveel stroom het schrikdraadapparaat hoort te geven, check hiervoor de verpakking, kijk op de website waar u hem heeft gekocht of vraag dit na bij een specialist. 

Controle 2: het meten van de aarding 
Daarna gaan we verder met het meten van de aarding. Om deze meting te kunnen doen moet u het aardedraad en het spanningsdraad weer bevestigen op het schrikdraadapparaat. Meet zoals de spanning op het draad gemeten wordt ook rechtstreeks op de aardpen. Wanneer de tester aangeeft dat er stroom op staat is de aarding niet in orde.

Ook kan ervoor gekozen worden, afhankelijk van de sterkte van het apparaat, om een extra aardpen in de grond te plaatsen. Op zandgrond wordt er vaak dieper geaard dan op klei, veen en andere soorten vochtigere gronden. Op deze gronden mag er een extra aardpen geplaatst worden. Een extra aardpen moet minimaal 3 meter achter de andere pen geplaatst worden.

Heeft u de aardpen dieper geplaatst of eentje extra geplaatst? Meten is weten! Meet op dezelfde manier de aarding. Brandt er geen lampje? Dan is de test geslaagd. Belangrijk is om altijd op de verpakking te kijken wat de toepassingen zijn en het advies op te volgen van de specialist bij wie u uw afrastering heeft aanschaft. 

Controle 3: spanning op de aardpen 
De essentiële test, de spanning op de aardpen. Door op 100 meter afstand kortsluiting te maken op het raster of draad, met bijvoorbeeld een ijzeren pen, kunt u nogmaals de spanning meten op de aardpen. Hier moet minder dan 0,3 kilovolt aan spanning op staan. Mocht er nog steeds teveel spanning staan op de tester, dan is het advies om extra te gaan aarden. Het streven is 0 kilovolt. Door extra te aarden kunt u de test herhalen tot de test geslaagd is.

Controle 4: de grondkabel 
De grondkabel moet ook doorgemeten worden. Begin waar de kabel de grond in gaat, meet met de tester hoeveel voltage hier op staat. Meet daarna waar de kabel de grond uit komt hoeveel voltage daar op staat. Wanneer dezelfde voltage op de grondkabel staat is de test geslaagd. Is dit niet het geval? Dan moet de grondkabel vervangen worden. 

 

Vol vertrouwen het nieuw weideseizoen in

Alle controleronden en testen gedaan? Dan kunt u met een goed gevoel het nieuwe weideseizoen in! Naast dat het uzelf een gerust gevoel geeft, kunnen de dieren ook veilig de weide in. 

Mochten de controles en de testen niet geslaagd zijn en heeft u daarover nog vragen? Ik geef u graag meer informatie en beantwoord al uw vragen. Naast dat ik zelf schapenhouder ben, ben ik ook al ruim 27 jaar werkzaam bij BTN de Haas in Groningen. Ik ben specialist in afrasteringen en hekwerken. Ik ben te bereiken via de mail en telefonisch, mail naar r.kooijinga@btndehaas.nl of bel naar 050 541 4311 en vraag naar Ruud.