Droge koe en droogzetten koe

De droogstand is bij een droge koe een belangrijke periode. Het droogzetten van de koe mag niet onderschat worden. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 80% van de problemen tijdens de lactatie voortkomen uit de droogstand. Het is daarom van groot belang om veel aandacht te besteden aan de droge koe.

Droge koe en het belang van droogzetten

De droogstandsperiode is een soort van zwangerschapsverlof voor de koe. In deze periode komt de uier van de koe tot rust en wordt zij niet gemolken, met andere woorden: de lactatie van de koe stopt tijdelijk. In deze periode spreken we dus van een droge koe. De uier kan herstellen en wordt langzaam voorbereid op de nieuwe lactatieperiode. Het is een belangrijk onderdeel in de productiecyclus van de koe. Een goede droogstand draagt bij aan de uiergezondheid en het afkalven van de koe.

 

Droogzetten: van melkkoe naar droge koe

Een koe is ongeveer negen maanden drachtig en wordt tot ongeveer 2 maanden voor het afkalven drooggezet. De droogstand van een droge koe is opgebouwd uit twee belangrijke fases. De eerste fase is voornamelijk bedoeld als de afsluiting van de laatste lactatie. De tweede fase, ongeveer drie weken voor het kalven, staat in het teken van de nieuwe lactatie. Het droogzetten van een koe verloopt volgens een behandelplan en mag zeker niet onderschat worden. Om het risico op een uierontsteking zoveel mogelijk te verkleinen is het van groot belang dat een koe niet veel melk meer geeft. Het is belangrijk dat de koe minder dan 12kg melk per dag produceert, voordat zij een droge koe wordt.


Het droogzetten van een koe kan op verschillende manieren. Tegenwoordig is preventief gebruik van antibioticum verboden. U mag dus niet zomaar elke koe droogzetten met behulp van droogzetters met antibioticum. Voor het droogzetten moet het celgetal van de koe of vaars gemeten worden. Het celgetal bepaalt op welke wijze men gaat droogzetten. Met behulp van de Topro Udder knoflook bolus kunt u de uiergezondheid verbeteren en het celgetal omlaag brengen.

 

Droogstandsrantsoen van een droge koe

Het droogstandsrantsoen is van groot belang om problemen zoals melkziekte, slepende melkziekte, aan de nageboorte blijven staan en slechte melkproductie te voorkomen. Tijdens de droogstand mag een aanvulling op het droogstandsrantsoen met mineralen en vitamines zeker niet vergeten worden.

 

Aanvullende vitamines en mineralen tijdens de droogstand

  • BTN de Haas heeft o.a. de droogstandsbolus van Agrivet in het assortiment. Deze draagt bij aan de juiste afstemming met mineralen en vitamines en verbetert de energietoename van uw droge koe.
  • Daarnaast hebben wij ook de Topro Dry bolus in het assortiment. Deze bolus voorziet de droge koe 10 weken lang van de benodigde mineralen en vitamines. De droge koe krijgt een continue en nauwkeurig afgifte van jodium, kobalt, koper, zink, selenium, vitamine A, D3 en E.
  • Met de Rundvee mineralen droogstand emmer krijgt uw droge koe extra ondersteuning tijdens de droogstandsperiode. Deze mineralen dragen bij aan minder problemen rond het afkalven, minder koeien die aan de nageboorte blijven staan, meer weerstand, minder last van melkziekte en kopziekte en een betere lactatie.
     

Advies over droogzetten?

Wilt u graag advies over droogzetten of over de producten die hier mee te maken hebben? U bent altijd van harte welkom bij BTN de Haas, waar onze specialisten van de afdeling Land & Vee voor u klaar staan. Dankzij jarenlange praktijkervaring kunnen zij u een passend advies over droogzetten bieden.